Din dorința de schimbare, de a vedea lumea, s-a născut o nouă viață, pentru o familie extinsă; o viață care are gustul și culorile României, dar pe pământul Scoției. Secretul reușitei stă în alegerea de a munci, de a ajuta, de a trăi frumos- și asta face clanul Popescu!

 

 

Invitatul ediției este Lucian Popescu.

R-Lucian este cel care a deschis magazinele „Autentic Românesc” în Aberdeen și în Glasgow, cel care aduce produse românești aici, în Scoția- aduce inclusiv costume populare românești- și promovează  mâncarea tradițională românească. Cum se face că ai ajuns în Scoția, Lucian?

 

„Primul lucru pe care l-am zis a fost: Wow! Câtă verdeață! Foarte bine oxigenată atmosfera, foarte curat aerul! Oamenii, calzi, primitori, comunicativi…”

 

LP-Am ajuns în Scoția în aprilie 2007, doar ce terminasem facultatea, aveam 24 de ani; am zis să-ncerc puțin să văd lumea, să fac o schimbare în viața mea…Nu aveam prea multe griji și probleme la vârsta aia; am venit printr-o agenție din Cluj, am ajuns în Brighton, am stat 3 săptămâni la un curs de engleză- în tot acest timp, cei din Cluj trimiteau CV-urile mele cam peste tot prin UK, și am fost acceptat la un hotel din Aboyne, din Aberdeenshire, unde am lucrat 3 ani de zile cam tot ce se poate lucra într-un hotel.

R-Dacă ai făcut un curs de engleză în 3 săptămâni, înseamnă că deja știai bine engleza, a fost doar o punere la punct…

LP-Eu credeam că știu engleză, dar engleza pe care o învățasem în România, la școală, era mult mai simplă, mai basic, decât engleza întâlnită aici. Acel curs m-a ajutat foarte mult, mi-a dat încrederea de care aveam nevoie și asta a făcut ca totul să fie mult mai ușor, când am ajuns la primul meu loc de muncă în UK.

R-Deci, la hotel, ai avut o mulțime de joburi!

LP-Da, am avut ore de nightporter (portar de noapte), am lucrat la micul dejun, am făcut breakfast-uri, cine, am lucrat în bar, recepție, mentenanță…cam tot ce se putea lucra într-un hotel. Eram o echipă mică, frumoasă, și ne ajutam unii pe alții.

R-Care au fost primele tale impresii când te-ai mutat în țara asta? Cum ți se părut, cum ți s-au părut locurile, oamenii, atmosfera?

LP-Primul lucru pe care l-am zis a fost: Wow! Câtă verdeață! Foarte bine oxigenată atmosfera, foarte curat aerul; am avut și noroc, în acel sat, în Aboyne, nu erau fabrici, nu era poluare absolut deloc, era aer curat și proaspăt! Oamenii, calzi, primitori, au încercat să mă învețe câteva cuvinte în dorec, în aberdoniana veche- nu prea s-a prins, ce-i drept! dar foarte ok, comunicativi, n-am întâmpinat nici un fel de probleme.

R-Cât ai rămas acolo, la hotel?

LP-Am lucrat 3 ani la hotelul ăsta, după care am zis că este nevoie de o schimbare și m-am mutat în Aberdeen. Aici am lucrat la un restaurant turcesc-mediteranian, după care am zis să-mi folosesc cunoștințele în limba engleză și am lucrat ca traducător, vreo 2 ani de zile, după aceea am aplicat pentru un post de security officer la o firmă de petrol și gaze, și după aceea a venit această idee a familiei- pentru că cele 2 magazine sunt o afacere de familie. Sunt împreună cu soția, cu sora și cu cumnatul meu- totul a pornit de la o discuție și o mică nemulțumire, pe-atunci ne aprovizionam cu produse românești de la magazinele poloneze, nu erau foarte multe, iar mesele tradiționale de Paști sau de Crăciun ne cam lipseau, din păcate…Am zis să-ncercăm!

R-Pentru cei din România care nu cunosc atmosfera de-aici, ideea cu magazinele poloneze asta este: polonezii fiind o comunitate foarte mare, au multe magazine, în toate zonele Scoției, și printre produsele lor tradiționale întotdeauna se găsesc și produse românești. Câteodată mai există produse românești și la magazinele turcești, și dacă nu este un magazin românesc în zona ta, acolo te duci când vrei să găsești ceva ce vine de-acasă.

LP-De-acolo a plecat și nemulțumirea noastră, pentru că rafturile erau puțin cam goale…oferta în produse românești era cam săracă! Am zis, având în vedere că această comunitatea românească este destul de mare- ne mai întâlneam duminica, la biserică- am zis să testăm această idee curajoasă și puțin inconștientă, la acel timp… Au urmat zile bune de research, am încercat să cunoaștem cât mai mulți oameni, am încercat să intrăm pe grupurile de facebook, să vedem unde sunt români, și-am zis să-i dăm drumul! Cum zice românul: Ori la bal, ori la spital!

R-Rafturile alea goale, care nu v-au plăcut vouă, au fost de fapt, o oportunitate de afacere! A fost și un act de curaj, pentru că orice afacere pe lumea asta, poate să meargă sau poate să nu meargă; poate să prindă sau poate să nu prindă. V-ați asumat, când ați pornit la drum, și acest posibil eșec!

 

„…am cunoscut foarte mulți români prietenoși, săritori, uniți. Aș vrea să mai ștergem eticheta aceea cu: românii sunt dezbinați în străinătate, și alte mituri… Foarte mulți ne-au intrat în magazin ca și clienți și au plecat ca prieteni”

 

LP-De la ideea asta am plecat și noi; 50% șanse să avem succes în această afacere, și celelalte 50% șanse să nu reușim. Sincer, ne bucurăm din suflet că am avut această idee- și acea inconștiență- pentru că am cunoscut foarte mulți români prietenoși, săritori, uniți. Aș vrea să mai ștergem eticheta aceea cu: românii sunt dezbinați în străinătate și alte mituri…

R-Așa se spune despre comunitatea românească, că n-ar fi unită, că n-am fi foarte prieteni unii cu alții, nu știu de ce!

LP-Foarte mulți ne-au intrat în magazin ca și clienți și au plecat ca prieteni; avem o grămadă de oameni care au rămas clienți fideli magazinului nostru, în fiecare săptămână apar clienți noi, ne ajutăm cu ce putem unii pe alții. Noi ne bucurăm că putem aduce produse românești, tradiționale, pentru românii din diaspora- încercăm să le mai alinăm dorul de casă, cum putem. Iar ei ne ajută prin menținerea acestei afaceri prospere și menținerea magazinului, deschis!

 R-Chiar dacă magazinele se numesc „Autentic Românesc”, le calcă pragul și localnicii? Scoțienii sau poate, alte nații?

LP-La Aberdeen am adus și produse bulgărești- nu există un magazin bulgăresc în oraș- au fost și sunt foarte bucuroși, ne-au mulțumit foarte mult și ne roagă să aducem cât mai multe produse…Scoțienii sunt puțin mai reticenți în Aberdeen, în schimb, la Glasgow sunt foarte curioși, foarte dornici să încerce produsele românești, să încerce bucătăria românească. Ne-am făcut timp, și la Aberdeen și la Glasgow, de câte ori ne-au intrat străini în magazin să le spunem despre istoria noastră, despre produsele noastre, despre ingredientele unei mese bune și bogate.

R-Este de fapt, o acțiune de promovare a României, în aceste magazine! Este mai mult decât comerț, pur și simplu…

 

„…avem pe pereții magazinelor tablouri cu locuri minunate din România, avem obiecte vechi românești, carpete, oale românești…am adus tot ce am găsit! Să le arătăm cum suntem de fapt, că suntem o țară veche, cu tradiții, o țară foarte frumoasă, cu oameni frumoși!”

 

LP-Da, vrem să înlăturăm și această etichetă lipită în mod eronat- încercăm să promovăm partea frumoasă a României: tradițiile, datinile, locurile frumoase din România, să ne cunoască și să învețe mai multe lucruri bune despre România. Asta a fost și ideea design-ului din cele 2 magazine: avem pe pereți tablouri cu locuri minunate din România, avem obiecte vechi românești, carpete, oale românești…am adus tot ce am găsit! Să le arătăm cum suntem de fapt, că suntem o țară veche, cu tradiții, o țară foarte frumoasă, cu oameni frumoși!

R-Tot în acest concept se încadrează probabil, și povestea cu costumele populare românești, pe care le aduceți!

LP-100%! Le explicăm că fiecare regiune, sau zonă geografică a României are costumele ei populare tradiționale; cum au ei aici, în Scoția, clanurile- și fiecare kilt este făcut după culorile clanului, așa este și la noi…Au părut foarte interesați chiar fascinați de poveștile pe care le-am spus!

R-Așa transmitem istoria, prin povești! Așa recepționează oamenii cel mai rapid! Spuneai tu că i-ați învățat și despre tradiția mărțișoarelor de la noi…

LP-Da, am reușit să aducem mărțișoare și la Aberdeen și la Glasgow, străinii care intrau în magazin nu prea știau ce sunt, iar noi le-am explicat puțin tradiția mărțișorului; le-a plăcut povestea, au fost foarte interesați, chiar au cumpărat mărțișoare- nu ca să le ofere, pur și simplu să aibă o amintire de la magazinul românesc.

R-Spune-mi, Lucian, după acești 13-14 ani ani de când ai aterizat în Scoția- ai ajuns să te simți „acasă” aici?

LP-Da, am reușit în 2010 să-mi aduc prietena, actuala soție și mamă a celor 2 copii frumoși ai mei- mi-am adus părinții, socrii, sora mea și cumnatul sunt aici, cu nepoțeii mei…da, aș putea spune că această țară este o a doua casă pentru noi!

R-Voi sunteți un adevărat clan, ceea ce este varianta extraordinar de fericită pentru cei care schimbă țara și își construiesc o viață în altă parte; dacă ești singur, sau doar cu partenerul, eventual și cu copiii- ți-e dor de părinți, ți-e dor de restul familiei care a rămas acasă…Voi v-ați strâns împreună, ați făcut și magazinele „Autentic Românesc” să aveți și mai mult din România în jurul vostru, deci, cred că sunteți un exemplu fericit!

 

„nu este ușor pentru nimeni într-o țară străină, iar comunitatea românească, destul de mică, este frumoasă, unită și merită să ne ajutăm din ce în ce mai mult în viitorul apropiat și îndepărtat!”

 

LP-Da, noi suntem clanul Popescu! Și împreună cu prietenii noștri de la cele 2 magazine clanul tocmai s-a făcut mult, mult mai mare! Nu mai avem clienți, avem prieteni; avem oameni frumoși, oameni calzi- ne bucurăm că ne-au trecut pragul și continuă să intre în magazin.

Am încercat să-i și ajutăm pe cei mai puțin norocoși, cei cu cunoștințe precare de limba engleză- prin traducerea unor acte sau pur și simplu, am vorbit la telefon cu primăria sau cu cine aveau nevoie…Am încercat să-i ajutăm cu aplicațiile pentru settled sau presettled, cu un sfat, cu ce am putut- nu este ușor pentru nimeni într-o țară străină, iar comunitatea românească, destul de mică, este frumoasă, unită și merită să ne ajutăm din ce în ce mai mult în viitorul apropiat și îndepărtat!

R-Este o completare foarte frumoasă a activității, acest ajutor dat comunității, celor care nu se descurcă singuri; cu atât mai mult cu cât este atât de important să aibă actele în ordine, aceste presettled sau settled, de care au musai nevoie până în iulie, când se încheie procesul, ca să poată rămâne și munci în continuare în Marea Britanie. O familie mare își ajută membrii, nu?

 

„Anul trecut am organizat o bancă de alimente… foarte mulți clienți au venit, au încărcat cartele de gaz sau de curent, au lăsat vouchere, au lăsat produse în magazin…a fost o mobilizare wow!”

 

LP-În fond și la urma-urmei, suntem toți o familie aici; cu toții am plecat de-acasă pentru o viață mai bună și cît putem să ne ajutăm, să ne facem acest trai mai bun, noi le stăm la dispoziție! În prima fază, în martie, anul trecut am organizat o bancă de alimente- împreună cu contabilul Ciprian Ursache, cu părintele Andrei și cu consulul onorific Maria Marcaș- a fost o perioadă mai grea, dar sper că i-am ajutat pe cei care n-au avut un loc de muncă, bani de produse…Am încercat să ne-ajutăm și le-am transmis asta și clienților noștri care au venit, au cumpărat din magazin și au donat foarte multe produse, pentru oamenii care aveau nevoie de alimente esențiale.

R-La noi acasă se spune că binele făcut se-ntoarce asupra ta!

LP-Am fost foarte plăcut impresionat, foarte mulți clienți au venit, au încărcat cartele de gaz sau de curent, au lăsat vouchere, au lăsat produse în magazin…a fost o mobilizare wow!

R-Deci, să nu se mai spună despre comunitatea românească vorbe de genul: nu își strânge rândurile, nu este unită, nu-și întind, oamenii, mâna! Uite că nu e așa!

Miturile negative trebuie demolate, când sunt argumente!

LP-Chiar este un mit negativ ăsta, vă spun sincer și din suflet că în momentele grele chiar s-a văzut cât este de unită și de strâns legată comunitatea românească! Jos pălăria!

R-Lucian, ce crezi că se va căuta când se vor ridica restricțiile, când scăpăm de lockdown? Ce vor dori oamenii, ce vor căuta, ce crezi că le-a lipsit în perioada asta?

LP-În primul rând, o să vină Paștele și 1 Mai; trebuie să avem o masă tradițională de Paște- o să avem o gamă variată de produse…o să aducem din România usturoi verde, vopsea pentru ouă, încercăm să aducem miei, drob…Fiind și 1 Mai în aceeași perioadă, o să le punem la dispoziție foarte- foarte mulți saci de cărbuni, ca să sărbătorim ieșirea- sperăm!- din carantină cu un grătar. Și desigur, mici, cârnați, pastramă- tot ceea ce vor clienții noștri!

R-Bănuiesc că în condiții normale, asta se întâmplă la toate sărbătorile de peste an- aduceți ceea ce știți că se obișnuiește în România; ceea ce ar putea căuta oamenii și aici n-ar găsi! Cum este vopseaua de ouă, de exemplu- scoțienii nu au tradiția vopsirii ouălor, ai să găsești doar ouă de ciocolată!

LP-De când am deschis magazinul la Aberdeen, am adus produse pentru fiecare masă tradițională în parte; așa vom face și în continuare!

R-Mi-a plăcut cum ai spus mai devreme că marea majoritatea a clienților voștri se transformă în prieteni; și știu că acest lucru a fost demonstrat pe deplin într-o împrejurare mai puțin fericită…

LP-Am avut un mic incident la Aberdeen, într-o noapte ne-au spart geamul de la magazin și ne-au furat cutia milei; acea cutie era de la domnul Ciprian Ursache, care are o asociație caritabilă Help the children of Romania și strângeam bani pentru copiii mai puțin norocoși din țară…Am înlocuit banii, nu a fost asta o problemă; lucrul care ne-a bucurat, ne-a entuziasmat și ne-a făcut să ștergem definitiv acest mit al românilor dezbinați, și mai știu eu ce prostii se spun- am primit foarte multe mesaje de susținere, mesaje de ajutor, au fost oameni care s-au oferit să stea în schimburi în acea noapte, de pază, până ne venea geamul cel nou la magazin…Am fost foarte plăcut impresionați, a fost foarte frumos!

R-Chiar un gest de prietenie și solidaritate! Viața poate să arate surprinzător de bine, chiar la mii de km, distanță de casă, unde, te-ai gândi poate că ești singur, sau unde te simți mai singur- nu sunt în jur decât puțini oameni de-ai tăi și este altfel…Și totuși, poate fi nebănuit de frumos!

Cum vezi anii care vin, Lucian?

 

„Asta a fost și ideea, să aducem puțin din România aici, în Aberdeen și mai nou, în Glasgow. Iar dacă prin aceste acțiuni, prin aceste 2 magazine, am făcut mulți români fericiți, pentru noi asta înseamnă enorm!”

 

LP-Din păcate, nu am nici un gând să mă întorc în România. Familia mea este aici, copiii sunt aici, plus cele 2 magazine…nu aș putea să mă întorc în țară în viitorul apropiat. Consider că alegerea pe care am făcut-o în 2007 când am venit aici a fost o alegere foarte bună!

Sunt român, România este țara mea, drapelul îl port în suflet dar…nu mă pot întoarce.

R-Cred că voi sunteți români aici, la capătul continentului, și onorați numele de român;  nu știu dacă este esențial să te întorci acasă, sau, să fii adevărat și să faci lucruri bune acolo unde ești, unde hotărăști să trăiești.

LP-Asta a fost și ideea, să aducem puțin din România aici, în Aberdeen și mai nou, în Glasgow. Iar dacă prin aceste acțiuni, prin aceste 2 magazine, am făcut mulți români fericiți, pentru noi asta înseamnă enorm!

R-Cred că ați făcut asta; la fel de important este și ajutorul pentru cei care au nevoie să-și reglementeze statutul de presettled sau settled- completarea actelor, traducerile- de care vorbeam mai devreme, este foarte important, faceți asta, cei care nu ați făcut-o încă, ca să puteți trăi liniștiți în continuare în această țară. Dacă nu vă descurcați, sunt oameni care își pun la dispoziția voastră timpul și cunoștințele ca să vă ajute!

LP-Numerele nostre de telefon sunt pe ambele pagini de facebook: Authentic Romanian Shop Aberdeen și Authentic Romanian Shop Glasgow, ne pot suna, ne pot contacta oricând- dacă putem ajuta, o facem cu plăcere!

R-O familie mare, unită, care își trăiește visul scoțian și face lucruri bune și pentru comunitate!

LP-Încercăm, sper din suflet că facem o treabă bună, așteptăm feed back în continuare de la prietenii noștri- orice recenzie pozitivă sau negativă este constructivă! Scoțienii ne-au primit foarte bine, cu căldură, noi am respectat legile lor, am fost musafiri în țara lor-este normal să conviețuim împreună, chiar am fost plăcut surprinși de primirea lor, nu mă așteptam…Cazul meu este unul fericit, m-am simțit și mă simt foarte bine aici!

R-Un român autentic, care se simte în Scoția ca acasă!

 

Realizator: Ioana Brușten

Producător: Beatrice Vasile